Звернення голови Рівненської районної державної адміністрації – начальника Рівненської районної військової адміністрації Олександра Коваля
опубліковано 14 жовтня 2022 року о 10:18

       Шановні жителі славного Рівненського району.

У великий День захисників і захисниць України,

80-річчя створення Української повстанської армії,

згадуючи всіх, хто в різні часи обороняв та боронить нині наш суверенітет і територіальну цілісність, пригадаймо вічні «Голоси боротьби» Героїв УПА:

Роман Шухевич – «Тарас Чупринка» (1907–1950) – генерал-хорунжий, Головнокомандувач УПА: «Самостійність здобуде не одна партія чи організація, чи окремі люди, здобуде її тільки ціла Україна», «Нова українська генерація… довершить те, що нам не суджено було довершити. Ми віримо глибоко в українське молоде покоління, що прийде після нас»;

Василь Кук – «Василь», «Юрко», «Леміш», «Медвідь» (1913–2007) – генерал-хорунжий, головнокомандувач УПА: «УПА – єдина з усіх сил європейського антифашистського опору, яка вела бойові дії проти нацистів без іноземної допомоги»;

Олександра (Леся) Томич-Паєвська – «Орися», «М-35» (1908–1953) – координаторка діяльності Окружних Проводів ОУН-УПА Буковини й Гуцульщини, референтка пропаганди Окружного проводу ОУН: «Ми всі загинемо, але ми свідомо вибрали цю дорогу, бо таких, як ми, треба було і буде треба, як зразок прийдешнім борцям за волю України»  листа Олександри Паєвської до рідних).


…УПА стала продовженням визвольного руху періоду Української революції 1917–1921 років, а також Української військової організації та Організації українських націоналістів, які виникли після та у відповідь на втрату незалежної української державності на початку 1920-х.

Українська повстанська армія була створена в 1942 році. Вона діяла під час Другої світової війни, воюючи спершу з німецькою окупаційною армією. А коли нацистський режим був знищений та засуджений, УПА продовжила боротьбу проти ще одного тоталітарного режиму – комуністичного. У жовтні 1942 року керівники структур ОУН(б) взяли курс на розбудову партизанських загонів, які згодом отримали назву Українська повстанська армія.

Загалом через лави УПА пройшло близько 100 тисяч вояків. Особовий склад Української повстанської армії становив майже 30 тисяч осіб. УПА боролась за самостійну соборну державу, в якій кожна нація жила б вільним життям.

Основою платформи Української головної визвольної ради як верховного політичного органу керівництва визвольною боротьбою була національно-демократична програма, заклик до боротьби проти тоталітарного режиму, за відновлення національної незалежності та демократичного устрою, також УГВР було затверджено головне гасло УПА – «Свобода народам! Свобода людині!».


На відзначення мужності та героїзму захисників незалежності й територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу саме 14 жовтня у 2014 році Україна на державному рівні почала відзначати День захисника. Щорічне державне свято було встановлене Указом Президента України «Про День захисника України» від 14 жовтня 2014 року № 806. Із 2021 року цей пам’ятний день офіційно названий Днем захисників і захисниць України (за останні 10 років кількість жінок в українському війську зросла у 15 разів).


Сьогодення як ніколи підтверджує, що найкращі традиції захисників України минулого успадкували бійці сучасних Збройних Сил нашої держави.

Повернення до повстанських традицій не випадкове. Нині ми продовжуємо ту саму боротьбу, яку вела УПА, – боротьбу за свободу проти того ж ворога – російського імперіалізму. У повномасштабній війні, розв’язаній рф, українці знову зі зброєю в руках боронять незалежність своєї держави. Нинішні злочини російських військових свідчать про їхній свідомий намір знищити українців. Століттями в Росії, попри декларативну зміну вивісок, відроджується політичний режим, який за своєю суттю є імперським, авторитарним і нацистським. Сьогодні Збройні Сили України воюють із тим же ворогом, з яким вела боротьбу УПА.

Війна формує та гартує нас. Ми боремося за свободу, за утвердження національної гідності.

Відзначаючи дати, які нероздільно пов’язані військовими традиціями, героїзмом, історією воїнства, боротьбою за державність – День захисників і захисниць України, День Українського козацтва, 80-річчя створення Української повстанської армії, в 2022 році ми вшановуємо сучасних захисників і захисниць України та воїнів УПА під гаслом «Боролись! Боремось! Поборемо!».

Віримо, що нинішні захисники та захисниці, пам’ятаючи чин повстанців, здобудуть Перемогу!

Віримо, що саме в наш час боротьба з ворожою росією завершиться Великою Перемогою України!

Дорогі захисники і захисниці, ви – не самі на полі бою. З вами – кожен українець, від малої дитини до людини поважного віку. У вас – найміцніший тил у світі, він сильний своїми молитвами, своєю любов’ю, подякою і підтримкою, в цьому полягає дивовижна сила нашого народу – в єдності, в небайдужості. Дякую всім людям, кожному, хто своєю різноманітною участю наближає Перемогу!


14 жовтня Україна відзначає також християнське свято Покрови Пресвятої Богородиці – покровительки українського війська.


Тож вітаю вас, дорогі земляки, зі святами, бажаю міцного здоров’я, сил фізичних і сили духу, нездоланної впевненості в Перемозі!


Слава Україні! Героям слава!

Україна непереможна!

Україна житиме у віках!

Ми будемо жити в мирній, незалежній, величній європейській Україні!


Голова Рівненської районної державної адміністрації – начальник Рівненської районної військової адміністрації Олександр Коваль


(в публікації використано матеріали Українського інституту національної пам’яті)

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux