Відбувся круглий стіл приурочений 80-річчю бою під Гурбами
опубліковано 26 квітня 2024 року о 11:27

25 квітня відбулося засідання круглого столу «Боролися! Боремося! Поберемо!» приурочений до 80-річчя бою під Гурбами.

Захід відбувся у Майстерні міста, що у м. Рівне за сприяння Рівненської районної ради, Рівненської районної державної адміністрації та Рівненської міської ради.

Участь у засіданні круглого столу взяли заступник голови Рівненської районної державної адміністрації Юрій Козачек, голова Рівненської районної ради Василь Тимощук, представники органів місцевої влади, депутати Рівненської обласної та районної рад, представники науково-історичної спільноти України.

Присутнім науковці детально розповіли про бій під Гурбами між загонами УПА та НКВД, що є символ незламності українських Воїнів.

У ході заходу було анонсовано дійство з вшанування 80-ї річниці бою між загонами УПА та військами НКВД, що традиційно відбувається на третій день Великодня в урочищі Гурби на Рівненщині.

Окрім того, 25 квітня завершився конкурс «Найкраща поштова марка та конверт до 80-річчя бою під Гурбами». На заході продемонстрували ескіз марки переможця конкурсу Данила Зірука - декоративну композицію, центром якої є портрет Петра Олійника, який очолював південну групу.

Варто зазначити, що такі заходи популяризують цікавість до минулого України та нагадують про незламність та героїзм українського народу.


Довідково:

1944 - бій під Гурбами між загонами УПА та НКВД

1944, 21 квітня – в урочищі Гурби на Рівненщині відбувся бій південної групи УПА-Північ “Богун” під командуванням Петра Олійника-“Енея” та з’єднання “Холодний Яр” УПА-Південь проти військ НКВД. Загальна кількість УПівців разом з місцевими мешканцями, які до них приєдналися, становила близько 5 тисяч осіб. Південна група УПА мала 2 батареї гармат та кілька мінометних ланок.
Війська НКВД мали авіацію, яка виконувала розвідувальні функції, бронепоїзди, 15 легких танків, кінноту. Загальна кількість солдат становила близько 30 000.

Найзапекліші бої відбулися 21-25 квітня. Знищивши понад 900 більшовиків, підбивши 5 танків, бійцям УПА вдалося вирватися з оточення ворога, який переважав у силі.

НКВдівці спалили навколишні села Гурби та Антонівці, а мешканців вивезли. Кількість загиблих військових і цивільних під час тих подій донині точно не встановлена.

Інформаційна довідка - Український інститут національної пам'яті.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux