У селі Дібрівка Великоомелянської громади відбувся захід із відзначення 100-річного ювілею з дня створення добровільної пожежної команди
опубліковано 25 вересня 2023 року о 17:22

22 вересня у селі Дібрівка Великоомелянської громади Рівненського району відбувся захід із відзначення 100-річного ювілею з дня створення добровільної пожежної команди та будівництва пожежного депо чеськими колоністами у 1923 році. (STRAŻ OGNIOWA OCHOTNICZA WE WSI DĄBROWCE).

У заході брали участь представники Генерального Консульства Республiки Польща в Луцьку, громадської організації «Асоціація добровільних пожежних команд України», Рівненської спілки волинських чехів, Великоомелянської сільської ради, гості з Республіки Польща (байкери Волинського рейду мотоцикльованого), представники пожежно-рятувальної служби Рівненщини та мешканці громади.

Історичну споруду пожежного депо у селі Дібрівка Великоомелянської громади побудували чеські переселенця сто років тому. Добровільна пожежна команда входила в об’єднання Товариства добровільної пожежної охорони. (STRAŻ OGNIOWA OCHOTNICZA WE WSI DĄBROWCE).

Чеські колоністи були запрошені урядом Польщі для проживання та розвитку сільського господарства на Рівненщині, землі якої у той час входили до складу Другої Речі Посполитої.

Будівлю пожежного депо відновлювали спільними зусиллями рятувальників ДСНС Рівненщини та небайдужих жителів Великоомелянської сільської ради з початку 2020 року.

За цей час було повністю проведено зовнішні та внутрішні будівельні роботи, виконано капітальний ремонт, повернуто історичну автентичність будівлі та насичено пожежним інвентарем початку 20-років ХХ ст.

Відновлена будівля пожежного депо є історичною та культурною пам’яткою, що об’єднує й зміцнює дружні та партнерські відносини між українським, польським та чеським народами.

Історична довідка:

У 1923 році в селі Дібрівськ чеськими колоністами засновано пожежну команду та збудовано пожежне депо. Кількість членів команди становила 22 особи. Команда виїздила на пожежі в радіусі 5 кілометрів до населених пунктів: Грушвиця, Жорнів, Олибів, Мартинівка, Переділи. На території діяльності пожежної дружини було 800 будинків та 2500 мешканців.

Пожежна команда користувалася великою повагою не тільки в Дібрівці, але й у сусідніх українських селах, де часто брала участь у ліквідації вогню й порятунку їх майна.

Джерелом доходів добровільної пожежної команди були самостійні добровільні внески. Стан каси складав орієнтовно 400 злотих на рік.

Бойова готовність пожежної добровільної команди: готова до виїзду впродовж 10 хв.

Навчання з добровольцями відбувалися 1 один раз на тиждень, в неділю з 7 до 10 години ранку.

Раз на рік начальник добровільної пожежної команди проводив навчальну тривогу в нічну пору, другий раз раптова тривога проводилася інструктором пожежної дружини.

На базі добровільної пожежної команди був свій оркестр у кількості 11 осіб.

Станом на 1 березня 1936 року чисельність команди складала 33 особи.

У 1939 році із захопленням влади «совєтами» добровільна пожежна команда припинила своє функціонування.


В публікації використані матеріали Головного управління ДСНС у Рівненській області






Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux