У Рівненському районі зареєстрований випадок завізної тропічної малярії
опубліковано 01 серпня 2022 року о 17:40

За повідомленням управління охорони здоров’я, освіти, культури, спорту райдержадміністрації, в Рівненському районі зареєстрований випадок завізної тропічної малярії, хвора інфікувалась у Танзанії, де перебувала на початку липня.

Також зазначається, що під час обстеження в крові пацієнтки було виявлено збудник малярії.

Зважаючи на те, що територія Рівненської області розташована в зонах Полісся і Лісостепу, належить до вологої та помірно теплої зони України, наявність великої кількості озер, ставків, водойм сприяє розвитку личинок комарів, у т. ч. малярійних, є всі передумови для поширення малярії, фахівці провели комплексне епідеміологічне розслідування зазначеного випадку. Спеціалісти обстежили ймовірні місця розвитку всіх стадій малярійного комара, а потенційне вогнище захворювання буде на контролі протягом наступних трьох років, – кажуть в обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Малярія – це тяжке захворювання, яке характеризується лихоманкою, головним болем, сильним потовиділенням, порушенням роботи нервової та інших систем організму, часто відзначаються такі ускладнення як збільшення печінки та селезінки, анемія, жовтяниця, тяжкий перебіг може призвести до смерті хворого. Необхідно пам’ятати, що ранні прояви малярії схожі з першими ознаками інших захворювань.

Симптоми малярії зазвичай з’являються через 10-15 днів після укусу інфікованого комара.

Вкотре нагадуємо, що захворюванню на малярію можна запобігти або принаймні полегшити його перебіг. При виїзді в країни, де є ризик її передачі, необхідно пройти курс хіміопрофілактики протималярійними препаратами, який, згідно з рекомендаціями ВООЗ, розпочинається за тиждень до поїздки, триває протягом всього терміну перебування та протягом 4 тижнів після повернення. При подорожах варто захистити себе від укусів комарів (перебувати у приміщеннях із протимоскітними сітками, користуватися репелентами та фумігаторами). У разі щонайменшого нездужання після повернення з ендемічної щодо малярії країни потрібно негайно звернутися в медичний заклад, адже своєчасна діагностика і лікування дозволять зберегти ваше здоров’я та життя.

Мандрівникам слід пам’ятати про ризик зараження малярією в країнах, які вони планують відвідати. Якщо точна інформація недоступна, рекомендується дотримуватися запобіжних заходів, виходячи з найвищого ризику зараження для даної країни чи території. Це особливо стосується людей, які здійснюють піші походи у віддалені райони, розташовані далеко від медичних закладів. Найвищі ризики малярії в мандрівників, які ночують у сільській місцевості.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux