У Рівненському районі продовжують розвивати аграрний бізнес
опубліковано 13 липня 2023 року о 11:08

Вадим Бортник займається садівництвом більше 6 років. В Україні вирощування фундука – це поки нова справа. Але останнім часом вітчизняні фермери дедалі частіше беруться за її реалізацію і досягають успіху.  

Вадим виріс у селі на Рівненщині, за освітою аграрій — програміст. Але уже понад 10 років займається власною пасікою, а 6 роки тому вирішив організувати сад і зупинився на двох культурах — фундук і вишня. 

Фермер скористався державними програмами, що діють для аграріїв аби налагодити вирощування фундука. У майбутньому планує  запустити цех із перероблення фундука та вишні, придбати спеціальне обладнання, що, за його словами, дозволить продавати продукцію в очищеному вигляді. А ще у планах підприємця виготовлення фундука в меду, який стане корисним для громадян.

Також, цього року землі, що орендує фермер, планують підготувати під насадження фундука загальною площею 20 га. З них 15,97 га виділять під ліщину велику, на це уже виділено грантові кошти. Окрім цього, фермер розвиватиме власну справу — пасіку, на яку теж отримав кошти від держави. 

Нагадуємо, що восени 2022 року голова Рівненської районної державної адміністрації - начальник Рівненської районної військової адміністрації Олександр Коваль ознайомився із  ТОВ "Сади Полісся", яке спеціалізується на вирощуванні ягід, горіхів, інших плодових дерев. Олександр Коваль виявив зацікавленість та підтримку в розвитку сільського господарства. "Така взаємодія сприяє зміцненню економіки регіону та покращенню життя місцевого населення. Завдяки спільним зусиллям, ми можемо створити міцну та процвітаючу спільноту, де кожен має можливість реалізувати свій потенціал та приносити користь розвитку нашого регіону." - підкреслює Олександр Коваль. 

Довідково: Фундук — це культурна форма ліщини. Попит на фундук шалений, бо для українців це нова культура, як жимолость чи кизил. У людей ростуть фундукові дерева, але поки що з них бояться робити бізнес. Багато хто вважає, що фундук — культура для лінивих,  бо горіховий сад порівняно з фруктовим потребує менше догляду. Проте, це не так. Фундук треба обрізати, обробляти засобами захисту від шкідників, зрошувати і тільки тоді відповідні сорти даватимуть гарний врожай: до 4 тонн з гектара.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux