Перукарем, кухарем чи дизайнером, а ким ти мрієш стати в майбутньому? Час обирати!
опубліковано 22 квітня 2024 року о 15:01

Під такою назвою був проведений виїзний інтерактивний захід для дітей з особливими потребами, які навчаються в Рівненському реабілітаційному центрі «Особлива дитина».

Заступник начальника відділу активної підтримки безробітних Рівненської філії Рівненського ОЦЗ Світлана ЖОВНІР звернула увагу на те, що світ професій великий і складний, і ознайомитись з усіма професіями немає можливості, а лише з невеликою їх частиною. Тому, вибираючи професію, людина спрямовує свої помисли, перш за все, на те, з чим вона буде працювати, тобто на предмет праці, потім на те, що вона буде робити з ним, тобто на мету праці, і де вона буде працювати, тобто умови праці. Виходячи з цього, всі професії діляться на 5 груп: «людина – природа», «людина – техніка», «людина – людина», «людина – знакова система», «людина – художній образ».

При виборі професії учням було запропоновано використовувати формулу вибору професії, яка в загальному вигляді показує первинний алгоритм прийняття оптимального рішення: «Хочу. Можу. Треба». Увагу учнів акцентовано на тому, що кінцевий оптимальний вибір своєї професії можна зробити тільки тоді, коли людина проаналізує всі компоненти формули вибору професії, співставить їх між собою та з вимогами професії до людини, і вони співпадуть між собою хоча би частково.

Для кращого розуміння обов’язків, які потрібно виконувати за тією чи іншою професією, діткам було запропоновано до перегляду мультик «Всі професії важливі».

Здебільшого зустріч проходила в ігровій формі. Діти розповідали про професії своїх батьків, відгадували загадки, брали участь у конкурсах.

Провідний фахівець з профорієнтації Алла ЯРОЩУК запропонувала учням погратися в цікаві ігри. Найбільше сподобався конкурс «Най-Най», де потрібно було впізнати «найгрошовитішу», «найзеленішу», «найсолодшу», «найпатлатішу», «найсмачнішу», «найгарячішу», «найбалакучішу», «найкольоровішу», «найдитячішу» професію. Не менш цікавим був конкурс «Відгадай професію», в якому за описом професії діти відгадували саму професію. Сподобався школярам і конкурс «Виключення зайвого», в якому із групи професій вибрали зайву професію і пояснювали, чому саме ця професія тут зайва. Наостанок був конкурс «Склади слово», в якому учні із окремих букв складали слова-професії.

До заходу також долучилися майстри виробничого навчання Рівненського центру професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості. Це була не просто зустріч, де розповідали про професії. Майстри презентували особливій категорії дітей професії перукар, манікюрник, кондитер, кухар. Ця презентація стала одночасно майстер-класом, де дівчаткам плели косички, робили манікюр, хлопчики оздоблювали імбирні пряники, вирізали різноманітні фігурки із овочів та фруктів.

«Ці діти дуже творчі, мають велике бажання чомусь навчитися, тому за допомогою фахівців центру зайнятості та майстрів центру професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості ми намагаємося ознайомити їх із світом професій. Дітям подобаються усі профорієнтаційні заходи, які проводяться за активної їх участі. Завдяки таким майстер-класам, вони здобувають конкретні навички. І, можливо, хтось перетворить цю справу в свою професію», – каже Світлана САБАДИР, педагог-організатор реабілітаційного центру «Особлива дитина».

До моменту обрання дітьми професії пройде ще деякий час, і обрати з моря професій ту саму, єдину і неповторну, буває дуже не просто. І, можливо, через декілька років, згадана зустріч з фахівцями служби зайнятості надихне діток на здобуття професії до душі.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux