Альтернатива зайнятості – патронат
опубліковано 05 вересня 2022 року о 16:04

Під час проведення групових заходів фахівці Рівненської районної філії Рівненського ОЦЗ інформують присутніх про можливість патронатного виховання дітей, як альтернативи працевлаштування. Це відносно нова комплексна соціальна послуга, що дає змогу якнайкраще врахувати інтереси дитини, яка залишилася без батьківського піклування, гарантувати їй сприятливе сімейне оточення, підтримати сім’ю на ранніх етапах кризи.

Безробітні дізнаються про суть процесу догляду, виховання та розвитку дитини, її реабілітації в сім’ї патронатного вихователя, особливості відбору кандидатів на цю посаду, порядок створення патронатної сім’ї тощо.

Кожен безробітний, який погоджується на такий вид діяльності, повинен звернутися у службу у справах дітей, де отримає усі рекомендації щодо процедури здійснення патронату над дитиною та документів, які необхідно зібрати. Крім того, кандидат у патронатні вихователі має обов’язково пройти спеціальне навчання та укласти договір про умови запровадження патронату. Патронат передбачає офіційне працевлаштування та соціальний пакет.

Нагадаємо, що патронатним вихователем може бути громадянин України, який має позитивний досвід виховання дитини; відповідні житлові умови для надання послуг з догляду, виховання та реабілітації дитини у своєму помешканні; пройшов курс спеціальної підготовки; відповідає іншим вимогам, визначеним у чинному законодавстві. Оплата послуг патронатного вихователя та виплата соціальної допомоги на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя здійснюються за рахунок коштів місцевих бюджетів у розмірі та порядку, визначених Кабінетом Міністрів України.

Розмір соціальної допомоги становить 2,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку на місяць, для дітей з інвалідністю - 3,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку на місяць. Соціальна допомога виплачується на кожну влаштовану в сім’ю патронатного вихователя дитину та використовується патронатним вихователем у повному обсязі для забезпечення повноцінного харчування, виховання, навчання та розвитку дитини відповідно до її потреб.

Розмір грошового забезпечення становить 5 прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux