18 травня вшановуємо памʼять жертв геноциду кримськотатарського народу
опубліковано 18 травня 2022 року о 11:42

Щорічно, 18 травня, вшановуємо памʼять жертв геноциду кримськотатарського народу. Такий День започатковано 12 листопада 2015 року постановою Верховної Ради України, цією ж постановою Верховної Ради України депортація з Криму кримських татар визнана геноцидом кримськотатарського народу.

…Під час Другої світової війни сталінський режим звинуватив увесь кримськотатарський народ у масовій співпраці з нацистською Німеччиною. 18 травня 1944 року було розпочато операцію з депортації кримських татар, у результаті якої у віддалені регіони Радянського Союзу (від північного Передуралля до республік Середньої Азії) виселили понад
180 тис. осіб. Депортація мала катастрофічні наслідки для кримських татар у місцях заслання – протягом року до завершення війни від голоду, хвороб, виснаження загинуло понад 30 тис. кримських татар.

Депортація кримських татар – один із страшних прикладів злочинів радянського режиму, вчинених ним під час Другої світової війни.

У 1945 році радянська влада скасувала національно-територіальну автономію кримських татар – Кримську АРСР (автономну радянську соціалістичну республіку) та утворила Кримську область. Згодом, туди почали масово звозити нових жителів із Воронезької, Курської, Орловської, Білгородської областей (територія Росії).

Передача Кримської області РРФСР до складу УРСР відбулася на підставі Указу Президії Верховної Ради СРСР від 19 лютого 1954 року.

Понад 20 років радянська влада повністю заперечувала злочинний характер своїх дій. Лише у 1967 році Верховна Рада СРСР визнала необґрунтованість тотального звинувачення кримських татар, але на відміну від інших «покараних народів», вони не отримали права повернутися до Криму, аж у 1989 році радянським парламентом депортація таки була визнана незаконною та злочинною.

Історично підтверджується, що непокараність за злочини держав спричиняє повторення злочинів, у лютому 2014 року Російська Федерація анексувала Крим, і знову актуалізувалася проблема боротьби кримських татар за свої права. Вже 20 березня Верховна Рада України ухвалила постанову № 1140-18 «Про Заяву Верховної Ради України щодо гарантії прав кримськотатарського народу у складі Української Держави», якою визнавала кримських татар корінним народом України та гарантувала їхнє право на самовизначення у складі України. Саме кримські татари є корінним народом Кримського півострова, а Крим – є їхньою історичною батьківщиною.

Тож сьогодні, коли в нашій державі Україна російською федерацією здійснюється продовження її кривавої агресивної політики війни, вшанування на загальнодержавному рівні пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу, демонстрація солідарності в боротьбі за відновлення прав кримських татар набуває важливого українського та міжнародного змісту (в публікації використано матеріали з Вікіпедії).


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux