Волонтери "Червоного хреста" вчили держслужбовців надавати першу домедичну допомогу
опубліковано 11 лютого 2022 року о 15:18

Про основні ознаки порушення життєво важливих функцій організму людини, загальні принципи надання першої допомоги та її прийоми з урахуванням характеру отриманого потерпілим ушкодження працівникам Рівненської районної державної адміністрації розповіли представники Рівненської обласної організації Товариства Червоного Хреста України.

Сьогодні співробітники Рівненської організації Товариства Червоного Хреста України в м. Рівне провели майстер-клас з надання домедичної допомоги у Рівненській районній державній адміністрації.

Інструктори з навчання населення навиків надання першої домедичної допомоги Рівненської обласної організації Товариства Червоного Хреста України в м. Рівне Анантолій Каштан та Ігор Мантицький навчили державних службовців:

оцінювати стан потерпілого і визначати, яку допомогу передусім він потребує;

забезпечувати вільну прохідність верхніх дихальних шляхів потерпілого;

виконувати штучне дихання і зовнішній (непрямий) масаж серця;

тимчасово зупиняти кровотечу шляхом накладання джгута, тугої пов’язки, пальцевого притискання судини;

накладати пов’язку при різних ушкодженнях (пораненні, опіку, обмороженні, вивиху);

іммобілізовувати ушкоджену частину тіла при переломі кісток, тяжкому вивиху, термічному ураженні; гострому отруєнні, непритомному стані та інших нещасних випадках тощо.

"Від того, як швидко потерпілий отримає кваліфіковану домедичну допомогу, залежать наслідки нещасних випадків. Якщо реанімаційні заходи проведуть несвоєчасно або неправильно, це може призвести до тяжких ускладнень, інвалідності та навіть до смерті. Не можна відмовлятися надавати домедичну допомогу потерпілому та вважати його мертвим лише, якщо немає видимих ознак дихання та не вдається знайти пульс." - підкреслив Анатолій Каштан.

"Кожна практична навичка для того, щоб вона використовувалася в житті дуже часто й правильно, вона має бути відпрацьована. На щастя, наші люди, ми з вами теж, стикаємося з критичними випадками в житті не так часто, як нам здається. Коли людина не підготовлена й не має відпрацьованої практичної навички, вона в стані стресу, паніки, починає виконувати зовсім не ті дії, які до того знала. Тобто це інтуїтивно, це на рівні підсвідомості, люди роблять неправильні дії і цим самим можуть не завжди правильно це зробити і нашкодити." - зауважив Ігор Мантицький.

Заступник голови Рівненської райдержадміністрації Юрій Козачек наголосив: "У подібних ситуаціях важливо діяти швидко, дорогою є кожна хвилина, коли постраждалому можна надати найбільш дієву допомогу при зупинці серцебиття та дихання та інших надзвичайних ситуацій."

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux