У Рівненському районі вшанували 80-у річницю Гурбенського бою
опубліковано 07 травня 2024 року о 16:12

Традиційно на третій день Великодня жителі Рівненщини та багато гостей з інших регіонів з’їжджаються до урочища Гурби. Саме там вісімдесят років тому відгримів найбільший в історії УПА бій. І досі у лісах покояться ті, хто у буремні часи став на захист України попри чисельну перевагу ворога. Найзапекліші бої відбулися 21-25 квітня 1944 року.

Ця подія дуже важлива і символічна, що священники молилися не лише за загиблих бійців УПА, а й за всіх військовослужбовців Збройних Сил України та мирних громадян, які загинули внаслідок війни з росією. Молитвою і хвилиною мовчання вшанували пам'ять Героїв, які віддали своє життя за нашу країну та нашу свободу.

«Століттями наш народ боронить свою землю від загарбника, але українці завжди залишаються відданими своїй Батьківщині. Як тоді, так і сьогодні ми продовжуємо ту ж саму боротьбу за свободу проти того ж ворога – російського імперіалізму. Сучасна війна – не лише за майбутнє, а й за наше минуле. Україна має унікальну історію, кожна її сторінка сповнена звитягами різних поколінь оборонців рідної землі, які сформували особливий характер та образ сучасних захисників і захисниць України. Наші герої довели тоді і доводять сьогодні, що сила духу - основа українського народу, основа нашої ДНК» - наголосив в.о. голови Рівненської районної державної адміністрації - начальника Рівненської районної військової адміністрації Володимир Леонов.

Довідково:

1944 - бій під Гурбами між загонами УПА та НКВД

1944, 21 квітня – в урочищі Гурби на Рівненщині відбувся бій південної групи УПА-Північ “Богун” під командуванням Петра Олійника-“Енея” та з’єднання “Холодний Яр” УПА-Південь проти військ НКВД. Загальна кількість УПівців разом з місцевими мешканцями, які до них приєдналися, становила близько 5 тисяч осіб. Південна група УПА мала 2 батареї гармат та кілька мінометних ланок. Війська НКВД мали авіацію, яка виконувала розвідувальні функції, бронепоїзди, 15 легких танків, кінноту. Загальна кількість солдат становила близько 30 000.

Найзапекліші бої відбулися 21-25 квітня. Знищивши понад 900 більшовиків, підбивши 5 танків, бійцям УПА вдалося вирватися з оточення ворога, який переважав у силі.

НКВдівці спалили навколишні села Гурби та Антонівці, а мешканців вивезли. Кількість загиблих військових і цивільних під час тих подій донині точно не встановлена.

Інформаційна довідка - Український інститут національної пам'яті.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux