Культурно-археологічний центр "Пересопниця"
опубліковано 17 липня 2024 року о 10:16

Всі чули про Пересопницьке Євангеліє – перший переклад Святого Письма тогочасною народною мовою. Її написали від руки 4 століття тому монахи Пересопницького монастиря. Зараз на національній святині українського народу присягають президенти, під час інавгурації.

Пересопниця з ХІ ст. було центром удільного князівства, де правили Рюриковичі. Місто часто ставало причиною міжкнязівських воєн. Після спалення татарами, Пересопниця в литовсько-руський період належала князям Чорторийським, до попередніх розмірів вона так і не відновилася, поступово стала селом. 1505 року король Олександр Казимирович надав князю Федору Чорторийському грамоту, за якою він отримав право «на вічні часи володіти Пересопницею і монастирем».
Дізнатися найцікавіше про Першокнигу та поринути у атмосферу середньовічного побуту русичів ви можете в культурно-археологічному центрі «Пересопниця».

Культурно-археологічний центр «Пересопниця» складається з кількох об’єктів – музею книги з виставкою артефактів і факсиміле стародруків, археологічного скансену «Княже місто ХІ-ХІІІ ст.». У ньому відтворили фортецю і побут русичів періоду розквіту Пересопниці.

Більше інформації про археологічні розкопки, які проводяться на території "Культурно-археологічного центру "Пересопниця", культурно-масові заході, наукові коференції можна дізнатися на Фейсбук-сторінці музею за посиланням https://www.facebook.com/peresopnitsa.

Проте відчути атмосферу середньовіччя не від’їжджаючи далеко від Рівного можна саме у селі Пересопниця.

Інформацію, щодо можливості проведення ексукурсій тощо можна отримати за телефоном: +380 67 555 0237.

Доїхати з Рівного до Пересопниці можна маршрутним таксі Рівне – Сухівці (автовокзал, вул.Київська, 40), або своїм автомобілем.

Рухаючись зі сторони Луцька краще їхати через селище Клевань, з боку Рівного через села Верхівськ, Милостів, Шостаків.


Культурно-археологічний центр "Пересопниця" з висоти пташиного польоту Культурно-археологічний центр "Пересопниця" Середньовічна оглядова вежа княжої доби При в'їзді у село стилізована брама з камені, зверху дзвін та написано - Пересопниця, на задньому фоні видніється музей Першокниги Археологічні розкопки: працюють дослідники
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux