21 жовтня - 75 років від початку операції "Захід"
опубліковано 21 жовтня 2022 року о 13:14

       21 жовтня в нашій історії є днем, коли виповнюється 75 років від початку операції «Захід» – однієї з найбільш масових депортацій населення із Західної України в Сибір. Вона увійшла в історію під кодовою назвою операція «Запад». Ще одна трагічна дата, пов’язана з жорстоким тоталітарним режимом колишнього срср. Операція «Захід» охопила тодішні Волинську, Рівненську, Дрогобицьку, Станіславську (Івано-Франківську), Львівську, Тернопільську, Чернівецьку області.


Вдумаймося: 21 жовтня 1947 року – в помешкання ще сонних людей вривалися окупанти й після нетривалого обшуку дозволяли похапцем зібрати особисті речі, після чого у вантажівках доправляли на залізницю, де на людей чекали товарні вагони. Операція «Запад» була частиною кількарічної нещадної боротьби сталінського режиму з українськими повстанцями. Весною 1947 року вийшов наказ міністерства держбезпеки (МДБ) УРСР із завданням «у найкоротші терміни ліквідувати бандитизм та національне підпілля на території західних областей України». Ініціатори операції вважали, що масова депортація ускладнить вербування нових членів ОУН, спонукатиме підпільників здаватися та викличе страх серед місцевих жителів. Під виселення підпадали всі повнолітні та неповнолітні члени сімей повстанців, засуджених, активних націоналістів, а також близькі родичі, які проживали разом із ними. Для проведення операції було залучено понад 13,5 тисяч співробітників органів внутрішніх справ і військовослужбовців. Транспортування населення мало відбуватися із 87 залізничних станцій Західної України.

Більшість потягів із виселенцями прибували на підприємства вугільної промисловості східних регіонів срср, «активних українських націоналістів» відправили під конвоєм в Омську область.


Десятки тисяч сімей українців примусово відправили в Сибір за наказом міністра держбезпеки срср Віктора Абакумова. Більшість виселених – жінки та діти до 15 років.

Кількість виселених українців під час операції «Захід» неодноразово була уточнена в документах радянських спецслужб.

Унаслідок операції «Захід» було виселено майже 80 тисяч українців із території західних областей України.

Операція мала на меті остаточно знищити український визвольний рух під проводом ОУН, яка діяла за підтримки місцевого населення.


Ми пам’ятаємо, ми не забудемо ніколи!

З метою належного вшанування пам’яті жертв операції «Захід» у цей день не забудьмо приспустити Державний Прапор України з чорною стрічкою на будинках і спорудах органів державної влади, місцевого самоврядування, державних підприємств, установ, організацій, обмежити в цей день проведення розважальних заходів

(у публікації використано інформаційні матеріали з мережі Інтернет, за матеріалами Центру досліджень визвольного руху;

головне зображення – використано гравюру «Вивіз на Сибір», яку створив художник і боєць Української повстанської армії Ніл Хасевич 1947 року. Її опублікували у США у збірці «Графіка в бункерах УПА» 1952-го)

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux