15 лютого - День вшанування учасників бойових дій на території інших держав
опубліковано 15 лютого 2023 року о 10:17

      Дата 15 лютого ввійшла в історії колишніх срср, Української рср як дата завершення в 1989 році виведення радянських військ із Афганістану.

Війна в Афганістані – це військове вторгнення або військова інтервенція радянського союзу у суверенний Афганістан під приводом боротьби проти повстанських груп моджахедів, у якій брали участь урядові війська Афганістану і радянського союзу. Війна розпочалася у грудні 1979 року нападом спецпідрозділів кдб срср на президентський палац у Кабулі і вбивством Президента держави Хафізулли Аміна, разом із його оточенням, та заміни його маріонетковим урядом більш керованого Кармаля Бабрака.

В Афганістан перекинули «обмежений контингент» радянської армії. Війна, за офіційними радянськими даними, тривала до виведення основної маси радянських військ – 15 лютого 1989 року. Відповідно до укладених у квітні 1988 року Женевських угод про політичне врегулювання становища навколо Демократичної Республіки Афганістан (у 1987 році перейменовано на Республіку Афганістан) виведення радянських військ із Афганістану почалося 15 травня 1988 року, за повідомленнями, в перші три місяці Афганістан покинули 50183 військовослужбовці, ще 50100 осіб повернулися в срср у період 15 серпня 1988 року–15 лютого 1989 року.

Операція з виведення військ постійно піддавалася атакам із боку моджахедів.
Прикордонні війська кдб срср охороняли радянсько-афганський кордон на території Афганістану до квітня 1989 року.

У збройному конфлікті, що тривав майже десятиліття, загинули понад 14 тисяч радянських військовослужбовців і щонайменше 200 тисяч афганців – військових та цивільних.

Через війну в Афганістані у складі радянської армії пройшли понад три тисячі військовослужбовців, призваних із Рівненщини.


        Щороку, 15 лютого в Україні відзначаємо День вшанування учасників бойових дій на території інших держав, встановлений Указом Президента України від 11 лютого 2004 року № 180/2004.


Вічна світла пам’ять загиблим, померлим учасникам бойових дій на території інших держав.


     Сьогодні в умовах, коли триває активна фаза російсько-української війни, надзвичайно вагомим є бойовий досвід ветеранів локальних збройних конфліктів на території інших держав.

«Ми вдячні учасникам бойових дій, які нині використовують свій досвід у збройному захисті України від російських загарбників або активно допомагають в обороні держави в інший спосіб, за їх знання та вміння у захисті суверенітету, територіальної цілісності України, за їх працю в професійній підготовці військових підрозділів, військово-патріотичному вихованні молоді, волонтерській діяльності», – зазначив голова Рівненської районної державної адміністрації – начальник Рівненської районної військової адміністрації Олександр Коваль.

(у публікації використано інформаційні матеріали Українського інституту національної пам’яті, матеріали з Вікіпедії, інших джерел Інтернет)


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux