У с.Шпанів відбувся фестиваль «На гостини до Радзивілів»
опубліковано 12 вересня 2023 року о 12:14

Минулої неділі у с.Шпанів відбувся неймовірний історико-краєзнавчий та мистецький захід – промоційний благодійний фестиваль «На гостини до Радзивілів».

Присутні на фестивалі мали змогу поринути у атмосферу 20-х років ХХ століття, той час коли у с.Шпанів проживали у своєму маєтку представники родини Радзивілів.

Князі Радзівіли – заможний і впливовий шляхетський рід з часів Великого князівства Литовського, який увійшов в історію Литви, Білорусі, України, Польщі. Вони залишили величезну культурно-мистецьку спадщину, а їхні колишні палаци розташовані на території десяти сучасних держав. Щоправда, про шпанівський палац можемо судити лише з історичних документів та малюнків. Хоча відчути дух давньої епохи в колишній садибі ще можна.

Організатори свята, комунальний заклад «Шпанівський центр культури, спорту та туризму» Шпанівської сільської ради представили театралізоване дійство із історичним ракурсом у минуле століття, концертною програмою за участю мистецьких колективів Шпанівської громади, мистецькою виставкою місцевих майстрів та художників (до слова, княгиня Олександра Радзівіл теж була художницею), майсер-класом з вивчення танцю «Краков’як».

Не обійшлося без ярмарку, метою якого був збір коштів для підтримки Збройних Сил України. Організатори свята оригінально підійшли до цієї справи та пошили декілька спідниць відповідно до фасону та моди 20-х років минулого століття. Одяг представляли моделі, а їх творці розповідали про всі тонкощі використання їх у тогочасному житті наших прабабусь. Усі бажаючі мали змогу придбати моделі, які найбільше сподобалися. Тож, під час ярмарку було зібрано близько 17 тисяч гривень. Кого зацікавив автентичний старовинний одяг, можуть звернутися до оганізаторів свята, так як ще залишилося декілька екземплярів.

Крім того, присутні мали змогу насолодитися старовинною музикою ліри – відомий на Рівненщині лірник Андрій Ляшук розповів про цей інструмент та заграв старовинні мелодії.

Гості фестивалю також мали змогу зробити фото у стилізованій фотозоні – кімнаті князівської родини.

Атмосферне свято не залишило байдужим нікого та викликало неймовірне захоплення у присутніх на фестивалі!




Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux