У Рівненському районі працює кооператив із вирощування та переробки ягід
опубліковано 11 липня 2022 року о 12:47

У Рівненському районі працює кооператив із вирощування та переробки ягід

Начальник Рівненської районної військової адміністрації Олександр Коваль спільно з головою Рівненської районної ради Василем Тимощуком відвідали СВК "Українські ягоди" та ФГ "Гураля" у Мізоцькій громаді, яке спеціалізується на вирощуванні, переробці, заморожуванні ягід. 

Сімейна справа сімʼї Гураль  - сімейний бізнес, а точніше – справа, яка ще більше об’єднує і зміцнює дружню родину. Кооператив хоч і молодий, працює з 2015 року, а переробка ягід - з 2017 року та має досить потужні перспективи. 

З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну директор СВК "Українські ягоди" Юрій Гураль пішов добровольцем до лав Збройних Сил України. Незважаючи на те, що директора не має на місці підприємство не зупинилося, а надалі спрямоване на економічний розвиток громади.  Для того, щоб місцеві люди мали можливості для зайнятості. 

Цікаво, що це підприємство має свої насадження, де вирощує органічну ягоду. Тут діє повний цикл – від вирощування та заморожування до фасування і продажу органічних ягід. Ягоди мають короткий термін зберігання. Якщо впродовж 12 годин їх не реалізувати, продукт стає непридатним до вживання або переробки. Передовий метод шокової заморозки, що використовує підприємтво, – можливість зберегти цінні властивості ягід. А ще – заробляти у міжсезоння. Цех підприємства складається з шокової камери (глибокої заморозки ягід до мінус 30 градусів) і камери зберігання (до мінус 20 градусів). 

"Коли я починав, навіть не уявляв, що з цього вийде. А тепер планую розширювати потужності ферми. Вирощувати смородину та малину виявилося цікаво. Я постійно дізнаюся щось нове. Я  відпочиваю тут душею. Найбільше люблю процес збору врожаю. Із задоволенням працюю на комбайні. Перші роботи на фермі розпочинаємо в кінці лютого. Робимо обрізку кущів, старих пагонів. Трохи пізніше, на початку весни, косимо міжряддя. Паралельно проводимо профілактичні заходи у боротьбі зі шкідниками та хворобами – це потрібно робити після виходу з зими. Збирали врожай за допомогою комбайна. Основну роботу виконують члени сімʼї.  Додатково наймаємо на роботу трактористів, водіїв. Працевлаштування – офіційне та сплачуємо податки." - підкресилив Юрій. 

СВК "Українські ягоди" працює на експорт. Заморожену ягоду відправляють до міст Дніпро та Харків, де ягода перероблюється на джем для сухпайків, які потім відправляють Захисникам України.

"Допомагаємо місцевим підприємцям реалізовувати бізнес-ініціативи. У нашому районі сприятливі умови для розвитку сільського господарства. Переконані, що спільна діяльність сприятиме соціально-економічному розвитку. Саме такі малі підприємства фактично є основою зайнятості населення у малих селах віддалених від міст. Дякуємо таким людям, що не зважаючи на військовий стан, інвестують та продовжуюь свою діяльність у нашому районі" - зазначив начальник Рівненської районної військової адміністрації Олександр Коваль.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux