9 травня - День Європи
опубліковано 09 травня 2023 року о 11:07

     9 Травня 2023 року є історичним днем – Україна вперше відзначає День Європи разом із державами Європейського Союзу.

Указом Президента України Володимира Зеленського від 08.05.2023 № 266/2023 в Україні 9 травня встановлено Днем Європи, який будемо відзначати щороку спільно з державами Європейського Союзу: «Усвідомлюючи європейську ідентичність Українського народу, з метою зміцнення єдності народів Європи, забезпечення миру, безпеки й стабільності на Європейському континенті, засвідчуючи відданість ідеалам та цінностям демократії, підтримуючи ініціативи молодіжних та інших громадських об’єднань». Разом із тим, зазначено, що втратив чинність Указ Президента України від 19.04.2003 № 339/2003 «Про День Європи», згідно з яким День Європи ми відзначали щорічно в третю суботу травня.

    Нині ми не просто синхронізуємо свій календар із європейським, а вкотре стверджуємо належність до ціннісного простору, де немає місця дню перемоги в радянсько-російському культі переможців.

    Ми стоїмо на захисті цінностей свободи, демократії, рівності та прав людини – основ розвитку Європейського Союзу. Українці як ніхто знають ціну єдності демократичних країн, чия підтримка дозволила нам зупинити російського агресора.

    Вже вдруге Україна відзначає День Європи під звуки повітряної тривоги та ракетних ударів. І вперше – у новому статусі країни-кандидата на вступ до ЄС. Для українців – це особливий день, адже Україну та ЄС єднають спільні цінності, історія, культура. У статусі країни-кандидатки на членство в ЄС ми є частиною родини європейських держав зі спільними цінностями та прагненнями. І Збройні Сили України міцно й надійно стоять на захисті всієї вільної Європи.

   9 травня – День історичної єдності всіх європейців, які разом знищили нацизм і разом переможуть рашизм! Сьогодні день наших союзників, які підтримують Український народ. І, звісно, це наш День також – Україна була, є і буде частиною Європи, адже ми живемо в спільній системі цінностей, ми боремося за спільне мирне майбутнє і наближаємо спільну Перемогу! Разом!

   У єднанні вільний світ подолав зло нацизму. В єднанні вільного світу ми здолаємо зло рашизму!

   Щоденна багаторічна відданість демократичним цінностям і жертовна готовність їхнього захисту доводить, що Україна – це Європа, і місце України – в ЄС і в НАТО.


   З Днем Європи!


Голова Рівненської районної державної адміністрації – начальник Рівненської районної військової адміністрації Олександр Коваль



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux