Як Рівненська область готується до можливого нападу з Білорусі
опубліковано 17 січня 2023 року о 12:00

Як Рівненська область готується до можливого нападу з Білорусі. Інтерв’ю з начальником ОВА Віталієм Ковале.
Рівненщина має 229 кілометрів спільного кордону з Білоруссю. Роботи з оборони міста й селищ на випадок можливого вторгнення з півночі ведуться постійно, розповідає начальник Рівненської ОВА Віталій Коваль.
- Де може ворог спробувати наступити з території Білорусі?
За словами Віталія Коваля, у Рівненській області проходять 2 великих автошляхи: у районі українського села Прикладники й білоруського Невеля; біля села Городище Дубровицького району. «Ці найбільші автодороги потенційно є найнебезпечнішими. Але вони повністю захищені з нашого боку», - наголошує начальник ОВА.
- Як область готується до ймовірного наступу росіян на півночі? 
Очільник області розповідає, що перетнути кордон з Білоруссю в інших місцях для росіян буде нереально через велику кількість водних перешкод. Усі територія від кордону до Варшавської траси є важкопрохідною, болотистою місцевістю.
Українські військові, зі свого боку, пропрацювали кожну найменшу ділянку й здійснили низку кроків у підготовці оборони: підготували протитанкові рови й фортифікаційні споруди; замінували території та мости; підготували місця стримування окупантів. 
За словами Віталія Коваля, ворога не очікує в Рівненській області нічого хорошого.
«Це територія, де вороги просто загинуть. Щодо того, що до наступу приєднаються білоруси, то ми до таких прогнозів ставимося стримано. Адже рівень підтримки російської агресії проти України серед самих білорусів надзвичайно низький»,- зазначив керівник Рівненської ОВА.
Коваль не виключає й того, що Росія може спробувати перевдягнути своїх військових у форму білоруських військових заради провокації, однак для регіону неважливо як виглядатиме ворог.
«Ми точно гідно його зустрінемо. Тут будуть криваві болота», - додав Віталій Коваль.
- Чи готові жителі області готові до ймовірного вторгнення?
«Прості жителі Рівненщини – це ще одна армія, і дуже мотивована. Адже Рівненська область - це край партизанської слави, тут історично був дуже сильний рух опору», - зауважив Віталій Коваль.
Так, жителі громад Вараського і Сарненського районів об’єдналися та допомагають копати окопи для військових. Лише в один із днів прийшли понад 150 добровольців. Є і ті, хто працює постійно, навіть у святкові дні. «Пріоритет на 2023 рік - перемога у війні та безпека жителів Рівненщини. Тож працюємо над цим, продовжуємо нарощувати обороноздатність області будуємо фортифікаційні та інженерні споруди, проводимо бойові злагодження», - наголошує керівник області.
- На скільки захищена Рівненська АЕС?
«Оборона міста Вараш, де розташована Рівненська АЕС, та самої станції – це пріоритет. Сьогодні там працюють зведені загони підрозділів ЗСУ, прикордонників, Нацгвардії, поліцейських, СБУ. Такого насичення лінії оборони, яка є зараз, не було ні місяць, ні два тому»", - пояснив голова ОВА.
Він відзначив, що оборона АЕС щодня посилюється. Було винесено уроки з ситуації з іншими енергооб'єктами через що станцію було укріплено.
Тим часом, Державна прикордонна служба України наразі не фіксує збільшення угруповань російських та білоруських військ у безпосередній близькості до нашого кордону. 
«Кількість військ росії на території білорусі становить близько 11 тис. військовослужбовців. Проте ця цифра щодня змінюється через ротацію підрозділів збройних сил рф. Щодо анонсованих з 16 по 31 січня в рб спільних льотно-тактичних навчань білоруських і російських військових, то сьогодні жодних заходів в цих навчаннях не відбулося», – зазначив голова ДПСУ Сергій Дейнека.
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux