Як не помилитися у виборі професії?
опубліковано 24 квітня 2024 року о 08:08

На це питання шукали відповідь учні 10 класу Міжшкільного ресурсного центру, які завітали в Рівненську філію Рівненського обласного центру зайнятості. Одним із найважливіших кроків у житті є вибір професії , адже від того, яким буде твій вибір залежить подальше життя.

Провідний фахівець з профорієнтації Алла ЯРОЩУК звернула увагу на те, що для прийняття правильного рішення при виборі професії необхідно враховувати ряд факторів – власні побажання, психологічні особливості та можливості й потреби ринку праці. Потрібно подумати, що тебе цікавить у житті, до чого ти прагнеш, чим тобі подобається займатися, що б ти хотів робити, які професії тобі подобаються, які умови праці тебе приваблюють, що ти хотів би отримувати від своєї майбутньої професії? Коли даси відповідь на ці питання, то зробиш правильний, свідомий вибір професії.

Існує формула вибору професії, яка поєднує наступні компоненти: «хочу» - «можу» - «треба».

Хочу: твої прагнення (бажання, інтереси, схильності, ідеали);

Можу: твої можливості (стан здоров'я, здібності, рівень знань, характер, темперамент);

Треба: стан ринку праці, соціально-економічні проблеми в регіоні.

Саме про це розповідала присутнім Алла ЯРОШУК, аби вони в подальшому зробили правильний вибір.

Обговорювалися питання, чого робити не треба, які помилки ми допускаємо, коли вибираємо професію. "Не варто обирати професію, не маючи про неї достовірної інформації, орієнтуватися тільки на такі ознаки, як престижність і прибутковість, ставити знак рівності між професією та навчальним предметом, вибирати професію «за компанію», переносити ставлення до людини, представника певної професії, на професію як таку, ігнорувати власні здатності та інтерес”, – зазначила працівник центру зайнятості .

Підводячи підсумок зустрічі, фахівець з профорієнтації наголосила, що майбутнє молодих людей починається вже сьогодні. Ніколи не програє той, хто завчасно аналізує свої можливості та реальну ситуацію на ринку праці.
Запрошуємо всіх бажаючих відвідати Інформаційний центр для молоді та школярів, який знаходиться по вулиці Кавказька, 4, кабінет № 503 у приміщення Рівненської філії Рівненського обласного центру зайнятості.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux