Виплати грошового забезпечення у разі загибелі військововслужбовця. Роз’яснення
опубліковано 04 липня 2023 року о 15:39

У разі загибелі військовослужбовців під час дії воєнного стану здійснюється виплата в розмірі 100 тис. грн за весь місяць, у якому військовослужбовець загинув.

Виплати здійснюються військовою частиною в якій перебував на грошовому забезпеченні військовослужбовець, дружині (чоловіку), а в разі якщо її (його) немає, — повнолітнім дітям, які проживали разом з нею (ним), або законним представникам (опікунам,  піклувальникам) чи усиновлювачам неповнолітніх дітей (осіб з інвалідністю з дитинства — незалежно від їх віку), а також особам, які перебувають на утриманні військовослужбовців, або батькам військовослужбовців рівними частками, якщо військовослужбовці не перебувають у шлюбі та не мають дітей, за їх зверненням на підставі наказу командира військової частини про виплату.

Разом з тим військовими формуваннями надається сім’ям і батькам військовослужбовців, які загинули (померли) під час проходження військової служби, допомога в проведенні поховання і компенсуються матеріальні витрати на ритуальні послуги та спорудження надгробків у розмірі п’яти прожиткових мінімумів у розрахунку на місяць на одну особу, установлених законом на дату загибелі (смерті) військовослужбовця. Така допомога виплачується одному із членів сім’ї військовослужбовця на підставі витягу з Реєстру про смерть для отримання допомоги на поховання військовою частиною, в якій проходив службу загиблий військовослужбовець.

Також, у разі загибелі (смерті) військовослужбовця передбачено виплату одноразової грошової допомоги. Вона призначається і виплачується у розмірі:

а) у разі загибелі (смерті) військовослужбовця під час виконання ним обов’язків військової служби або внаслідок захворювання, пов’язаного з виконанням ним обов’язків військової служби, або смерті особи, звільненої з військової служби, протягом року після звільнення її з військової служби, якщо смерть настала внаслідок поранення, контузії, каліцтва, захворювання, пов’язаних з виконанням обов’язків військової служби 750-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року.

б) у разі загибелі (смерті) військовослужбовця, що настала в період проходження ним військової служби або внаслідок захворювання чи нещасного випадку, що мали місце в період проходження ним військової служби, або смерті особи, звільненої з військової служби, протягом року після звільнення її з військової служби, якщо смерть настала внаслідок поранення, контузії, каліцтва, захворювання, нещасного випадку, пов’язаних із проходженням військової служби 500-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року.

Сім’ям військовослужбовців загиблих у період дії воєнного стану одноразова грошова допомога виплачується в розмірі 15 000 000 гривень, яка розподіляється рівними частками на всіх отримувачів.

Виплата одноразової грошової допомоги в розмірі 15 000 000 гривень, здійснюється також сім’ям військовослужбовців, які померли внаслідок поранення (контузії, травми, каліцтва), отриманого у період дії воєнного стану під час захисту Батьківщини, участі у бойових діях або забезпеченні здійснення заходів з національної безпеки і оборони. відсічі і стримування збройної агресії, перебуваючи безпосередньо в районах у період здійснення зазначених заходів, не пізніше ніж через один рік після поранення (контузії, травми, каліцтва).

За інформацією Рівненського обласного ТЦК та СП

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux