Вшанували пам'ять командира УПА-Північ «Клима Савура»
опубліковано 13 лютого 2023 року о 17:26

12 лютого 2023 року в смт Оржів, біля пам’ятного знаку Климу Савурі, відбулись заходи вшанування пам’яті Головного командира УПА-Північ «Клима Савура» генерал –хорунжого Дмитра Клячківського та двох його побратимів. Вважається, що Дмитро Клячківський загинув 12 лютого 1945 року у бою з переважаючими силами НКВС біля Оржівських хуторів тодішнього Клеванського району. У цьому році виповнилася 78-ма річниця з дня їх смерті. Вшанування світлої пам’яті незламного бійця за волю та незалежність України Дмитра Клячківського та двох побратимів відбувається у селищі Оржів щороку.

Дмитро Клячківський (Клим Савур, Охрім, Білаш тощо) – український політичний і військовий діяч, полковник УПА.
Народився у місті Збараж Тернопільської області 4 листопада 1911 року.

Син бідних селян, за іншими даними - син банківського клерка. Закінчив Станіславську гімназію, навчався на юридичному факультеті Львівського університету. Відбув службу в польській армії. Працював у кооперативній організації «Народна торгівля» у Станіславі в 1934 році.

В юнацькі роки вступив у ряди організації «Українських націоналістів».

З того часу все життя в революційній боротьбі. У жовтні 1937 року був заарештований польською поліцією, деякий час перебував в ув’язненні.

У 1938 року член Управи спортивної організації «Сокіл» у Збаражі. Обласний провідник юнацтва ОУН Станіславщини (1939—1941), займався організаційною роботою серед молоді. З осені 1939 року Дмитро Клячківський, після приходу більшовиків, переходить на нелегальний стан.

У 1941 році Дмитро Клячківський заарештований у Львові радянськими спецслужбами. Засуджений до смертної кари, яка була замінена на 10 років тюремного ув’язнення. У липні 1941 року втік з Бердичівської в’язниці. Взимку 1941-42 років Дмитро Клячківський обіймає пост провідника ОУН на північно-західних українських землях. Він відіграє важливу роль в організації перших відділів УПА та розбудові її структури на Волині і Поліссі. Займався розробкою тактики боротьби з гітлерівцями, формуванням кінних підрозділів УПА, організацією самооборони. З січня 1943 року і до своєї героїчної смерті займав пост командира групи військ УПА-Північ.

Схилімо голови у хвилині мовчання перед пам’яттю і подвигом славних синів України- героїв УПА, гідних патріотів України, які поклали своє життя за свою Україну.

Слава Україні! Героям слава! Смерть ворогам!


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux