У Рівненському районі вшанували ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС
опубліковано 15 грудня 2023 року о 14:03

Вчора в Україні відзначали День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. У 1986 році та наступні роки сотні тисяч хоробрих людей прийняли доленосний виклик, щоб захистити не лише Україну, але й усе людство.

Вчора у громадах Рівненського району відбулися заходи з цієї нагоди. Так, у Гощанській громаді вшанували людей, завдяки самопожертві яких, вдалося локалізувати аварію та врятувати країну і світ від радіаційного забруднення, хоча багато з яких заплатили за це власним життям і здоров’ям.

Вшановуючи ліквідаторів, 14 грудня Березнівський міський голова Руслан Пилипчук зустрівся з представниками громадської організації «Березнівське об’єднання «Союз Чорнобиль».

Учасники зустрічі поклали квіти до пам’ятного знака жертвам Чорнобильської трагедії в місті Березне і хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих та померлих чорнобильців.

Вчора керівництво та працівники Костопільської міської ради разом із місцевими рятувальниками також вшанували пам’ять ліквідаторів аварії на ЧАЕС хвилиною мовчання та поклали квіти до пам’ятників героям-чорнобильцям у центрі міста та пам’ятного знаку на території пожежної частини.

Квіти вдячності від усієї громади до меморіального знаку ліквідаторам однієї з найстрашніших техногенних катастроф ХХ століття цього дня поклали Острозький міський голова Юрій Ягодка, заступник міського голови Олександр Харчук, начальник управління праці та соціального захисту населення Олександр Стратюк та представники Острозького МРС ГУ ДСНС в Рівненській області.

Знак встановили, щоб пам'ятати і вшановувати подвиг та жертовність тих острожан, які брали участь в ліквідації аварії на ЧАЕС. Багато острожан отримали велику дозу опромінення, в результаті чого захворіли, отримали інвалідність, померли. Пам’ять всіх загиблих ліквідаторів присутні вшанували хвилиною мовчання.

Заходи відбулися й у м.Рівне, де біля пам’ятного знаку жертвам Чорнобильської катастрофи зібралися керівники органів державної влади та місцевого самоврядування, громадськість, ліквідатори, представники духовенства та засобів масової інформації тощо.

До слова, у Рівненському районі проживає 752 ліквідатори. Багато ліквідаторів, отримавши великі дози опромінення, вже померли. Багато втратили здоров’я, зокрема, станом на 1 липня 2023 року в районі проживало 9 осіб, які є інвалідами І групи, 99 осіб – ІІ групи, 81 особа – інваліди ІІІ групи.

Не стомлюємося казати «Дякую!», тим, хто рятував світ!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux