Навзаєм: які питання варто задати роботодавцю під час співбесіди?
опубліковано 10 жовтня 2023 року о 09:45

Перед співбесідою ми готуємося відповідати на питання роботодавця, проте не менш важливо поставити свої – щоб оцінити, чи варто продовжувати кар’єру саме в такій компанії, а також засвідчити свою зацікавленість у вакансії. Зазвичай така можливість є наприкінці інтерв’ю. Про що саме варто запитати в рекрутера та/або потенційного безпосереднього керівника?

Для початку дуже важливо знати чи нова це позиція, чи це старе робоче місце. Якщо це місце старе, необхідно дізнатися причини звільнення попереднього співробітника. У разі розірвання договору з боку роботодавця, ви зможете зрозуміти, які помилки зробив ваш попередник і запобігти їм у майбутньому. Якщо посада нова, постарайтеся як можна докладніше розпитати про те, чого очікує керівництво від введення цієї штатної одиниці.

Наступним вашим питанням повинно стати питання про посадові обов'язки. Часто трапляється, що обов'язки, зазначені в оголошенні про працевлаштування і реальні сильно різняться. Краще одразу дізнатися, що від вас будуть вимагати і оцінити співвідношення "зарплата – вимоги".

Не забудьте уточнити у роботодавця тривалість випробувального терміну і результат, який компанія очікує від вас отримати за цей час. Чим вам це допоможе? В першу чергу, володіючи цією інформацією, вам буде простіше зорієнтуватися в робочому процесі і спланувати свої дії для досягнення поставленої мети. По-друге, ви відразу зможете оцінити свої сили і не витрачати свій час даремно на випробувальний термін.

Обов'язково варто дізнатися чи проводить компанія навчання нових співробітників. Багато організації приймають на існуючі посади шукачів без досвіду і не проводять ніякого навчання або введення в роботу. Краще дізнатися про це заздалегідь і зрозуміти чи впораєтеся ви, чим зіткнутися з цим непідготовленим.

Більшість з нас не любить піднімати питання про гроші і заробітну плату, але в цьому випадку це зробити просто необхідно. Дізнайтеся свою фактичну зарплату на час випробувального терміну і після нього, а також, з якої суми будуть нараховуватися всі соціальні виплати (декретні, лікарняні та інше).

Всі ми мріємо про запаморочливу кар'єру, поцікавтеся, які професійні перспективи відкриються перед вами в їх компанії, через скільки місяців або років вам розраховувати на підвищення і наскільки може збільшитися ваші дохід.

І останнє, але дуже важливе питання: як довго чекати рішення щодо вашого працевлаштування. Без вагань задавайте його під час співбесіди.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux