1 червня - Міжнародний день захисту дітей
опубліковано 01 червня 2023 року о 11:32

     1 червня традиційне хороше свято радості та надії – Міжнародний день захисту дітей


В Україні цей день відзначається із 1998 року – Указом Президента України від 30 травня 1998 року № 568/98 «Про День захисту дітей», на підтримку ініціативи Міністерства України у справах сім’ї та молоді, Всеукраїнського комітету захисту дітей, Національного фонду соціального захисту матерів і дітей «Україна – дітям» та інших громадських організацій, був установлений в Україні щорічно 1 червня День захисту дітей.


Такий день був заснований ще у листопаді 1949 року в Парижі рішенням сесії Ради Міжнародної демократичної федерації жінок.


Вперше «Міжнародний день захисту дітей» відзначався в 1950 році в 51 країні світу. ООН підтримала цю ініціативу й оголосила захист прав, життя і здоров'я дітей одним із пріоритетних напрямків своєї діяльності.

Відповідно до Женевської декларації про права дітей, ухваленої 1924 року, була проголошена необхідність соціального захисту прав дитини. Декларація прав дитини була ухвалена 20 листопада 1959 року і проголошувала рівні права дітей у сфері виховання, освіти, соціального забезпечення, фізичного і духовного розвитку незалежно від кольору шкіри, національної належності, громадського походження, майнового стану та іншого. Декларація закликає батьків, громадські організації, уряди визнати права дітей і сприяти їх здійсненню.


У 1991 році Україна приєдналася до Конвенції ООН про права дитини, згідно з якою кожна держава зобов'язана поважати та заохочувати право дитини на всебічну участь у культурному і творчому житті, забезпечувати їй повноцінне дозвілля й відпочинок та сприяти наданню для цього відповідних можливостей.


У цей день влаштовуються різні розважальні заходи для дітей. Серед них: конкурси з подарунками, концерти, всілякі виставкові, пізнавальні заходи. На жаль, другий рік у нашій Україні День захисту дітей захмарений війною, і сьогодні, в Міжнародний день захисту дітей, внаслідок ракетної атаки цієї ночі в Києві російський агресор убив дитину.

Україна та світ стали свідками численних злочинів проти дітей, зокрема, це фізичне вбивство, депортація, геноцид.

Сьогодні перед Україною постають нові виклики у сфері захисту прав дітей у зв'язку з ескалацією насильства, бойових дій на території областей нашої держави.

В умовах війни багато дітей України занадто рано подорослішали і дізналися, що таке війна з вікон своїх домівок ще до того, як прочитали в підручниках історії. І українські діти сьогодні проявляють неймовірну хоробрість та мужність – своєю допомогою, підтримкою вони разом із дорослими наближають дату Перемоги!

Дякую маленьким українцям та українкам за всі кроки на шляху до нашої Перемоги! Ви – майбутнє, яке ми захищаємо і будемо захищати далі. Дорослі прагнуть, щоб діти росли здоровими, щасливими, радісними, щоб мали мирне благополучне життя, стали хорошими батьками, громадянами своєї держави, прославляли свої родини і рідний край. І хай так буде завжди!


Саме в дітях продовження роду людського й здійснення мрій і сподівань на краще!


Голова Рівненської районної державної адміністрації – начальник Рівненської районної військової адміністрації Олександр Коваль


(у публікації використано інформаційні матеріали з Вікіпедії, з інших джерел Інтернету)

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux